Fakta om Celsius-uppdraget

Discovery
Rymdfärjan Discovery

ESA-astronauten Christer Fuglesang blir förste svenske astronaut i rymden när han lyfter med rymdfärjan Discovery på uppdraget STS-116 till den internationella rymdstationen ISS.

En stor del av Fuglesangs uppdrag består av de två rymdpromenader han ska göra tillsammans med kollegan på STS-116, Robert Curbeam. Under den första promenaden ska de installera en ny del av det fackverk som är stationens ryggrad. Under den andra promenaden ska de två astronauterna koppla om stationens el- och kylsystem.

Under uppdraget lades en fjärde rymdpromenad för Fuglesang och Curbeam in för att hjälpa till vid invikningen av solpanelerna på P6. De fastnade under ett tidigare försök att vika in dem mekaniskt inifrån stationen.

Beslutet att lägga till ytterligare en rymdpromenad förlänger uppdraget med en dag, och gör Celsius-uppdraget 13 dagar.

Under uppdragets 13 dagar kommer Fuglesang också delta i vetenskapliga experiment samt utbildnings och PR-aktiviteter.

Besättningen på STS-116, eller ISS 12A.1 som det också kallas, består av:

  • Befälhavare Mark Polansky (NASA)
  • Pilot William Oefelein (NASA)
  • Uppdragsspecialist Robert Curbeam (NASA)
  • Uppdragsspecialist Joan Higginbotham (NASA)
  • Uppdragsspecialist Nicholas Patrick (NASA)
  • Uppdragsspecialist Christer Fuglesang (ESA)
  • Uppresa: Flygingenjör för Expedition 14 Sunita Williams (NASA)
  • Hemresa: Flygingenjör för Expedition 14 Thomas Reiter (ESA)

Uppskjutning

Uppskjutningsdatum:
9 december 2006, 20:47 EST (floridatid)
10 december 2006 02:47 CET (svensk tid; 01:47 UT)

Uppskjutningsfarkost:
Rymdfärjan Discovery

Uppskjutningsplats:
Kennedy Space Center, Florida, USA

Ankomsten till ISS

Dockar med ISS:
11 december 2006, 17:05 EST (floridatid)/23:05 CET (svensk tid; 22:05 UT)

Återresa STS-116

Kopplar loss från ISS:
19 december 2006, 17:09 EST (floridatid)/23:09 CET (svensk tid; 22:09 UT)

Landar:
22 december 2006, 17:32 EST (floridatid)/23:32 CET (svensk, tid; 22:32 UT)

Landningsplats:
Kennedy Space Center, Florida, USA

Last update: 2 januari 2007

Copyright 2000 - 2014 © European Space Agency. All rights reserved.