Discovery tankad – nedräkningen fortsätter

Space Shuttle Discovery awaits launch at KSC
9 december 2006

NASA har givit ett officiellt "go" för att börja tanka skytteln inför kvällens planerade uppskjutning av Discovery från Cape Canaveral. Man började sedan fylla färjans huvudtank 19:00 svensk tid (CET).

Uppskjutningen av rymdfärjan Discovery på uppdraget STS-116 till den internationella rymdstationen är planerad till 20:47 Floridatid (02:47 CET/svensk tid, 01:47 UT den 10 december).

Väderrapporterna pekar på relativt starka vindar och en viss risk för regnskurar, vilket gör att man räknar med en 70 procents risk att vädret kommer att sätta stopp för uppskjutningen.

Vädret på startplatsen i Florida beräknas bli bättre de kommande dagarna. Prognoserna pekar på att det är 60 procents chans att vädret sätter käppar i hjulet söndag och måndag, medan risken sjunker till 40 procent för tisdag och onsdag.

Hållpunkter för nedräkningen:

(Tiderna avser en uppsändning 20:47 Floridatid, dvs 02:47 CET/svensk tid, 01:47 UT den 10 december)

18:27 CET (12:27 EST/Floridatid)…Astronauterna genomgår de sista medicinska undersökningarna inför starten.

19:52 CET (13:52 EST) …Nedräkningen stoppas planenligt 3 timmar vid T-3 timmar; bränslepåfyllningen avslutas och går in i en fas där tankarna hålls fulla för att motverka förluster från avdunstning.

20:30 CET (14:30 Floridatid)…NASA:s TV-bevakning börjar.

21:02 CET (15:02 EST)…Astronauterna är med på NASA-TV och ett fototillfälle i besättningsförläggningen.

22:17 CET (16:17 EST)…Astronauterna får en sista väderinformation från den kontrollgrupp som har hand om uppsändningen vid uppdragskontrollen i Houston.

22:27 CET (16:27 EST)…Astronauterna tar på sig dräkterna inför starten.

22:52 CET (16:52 EST)…Nedräkningen återupptas vid T-3 timmar.

22:57 CET (16:57 EST)…Astronauterna lämnar besättningsförläggningen och beger sig till startplatta 39-B.

23:27 CET (17:27 EST)…Astronauterna anländer till startplatta 39-B och börjar gå ombord på Discovery.

00:42 CET (18:42 EST)…Luckan till Discovery stängs och förseglas inför starten.

01:32 CET (19:32 EST)...Nedräkningen inträder i en planerad 10 minuters paus vid T-20 minuter.

01:42 CET (19:42 EST)...Nedräkningen återupptas vid T-20 minuter.

01:53 CET (19:53 EST)...Nedräkningen inträder i en planerad 10 minuters paus vid T-9 minuter; MMT (Mission Management Team) inhämtar åsikter från alla ansvariga för att slutgiltigt bestämma huruvida starten ska genomföras.

(Denna paus kommer att förlängas för att nedräkningen ska stämma med den planerade starttiden 20:47:34 CET)

02:38 CET (20:38 EST)…Nedräkningen återupptas vid T-9 minuter.

02:42 CET (20:42 EST)…Hjälpkraftaggregaten startar.

02:47 CET (20:47 EST)...DISCOVERY STARTAR PÅ UPPDRAGET STS-116 MISSION.

02:53 (20:55:30 EST)…MECO (Main Engine Cut Off) – huvudmotorerna slås av.

http://www.nasa.gov

Copyright 2000 - 2014 © European Space Agency. All rights reserved.